В цьому світі нам нічого не належить. Просто іноді ми і речі знаходимо одне одного. Ніколи не знаєш точно, де це трапиться, але коли вже трапляється - не помилишся...

вівторок, 18 вересня 2012 р.

МК декупаж. Сердечко шеббі

Привіт. Колись давно (ще минулої осені :)) я обіцяла викласти фото з нашого з Нусею імпровізованого МК. Знайшла її фото, спробую відновити по пам'яті.
Матеріали, які ми використали:
- фанерна заготовка сердечка
- верхній шар трьохшарової серветки з малюнком
- акрилова фарба "Polycolor" (слонова кістка) від Maimeri (вона найбільше пасувала до фону серветки)
- фарбник від Dufa, колір деревно-коричневий (відлитий в іншу меншу баночку)
- акриловий глянцевий лак "Соннет"
- 3-Д лак з ефектом об'єму - буває різних марок, ефект практично однаковий
- наждачний папір (краще нульовка)
- свічка
- поролонові спонжі
- штучний м'який пензлик

Якщо наша заготовка якісна і не потребує попереднього шкурення - починаємо.
Фарбуємо заготовку в темний (в мене - коричневий) колір. Це буде нижній шар, який проглядатиме в потертих місцях. Мені зручніше робити це за допомогою спонжа.
 Не обминаємо і бокові грані, де теж буде створюватися ефект шеббі. Якщо потрібно, можна пройтися двічі, щоб все гарно зафарбувалося.
Даємо гарно просохнути фарбі, якщо не вистачає терпіння відкласти роботу - тоді сушимо феном :)
Далі я полакувала заготовку один раз акриловим лаком, щоб захистити цей шар від можливого протирання (раптом у нас з"явиться шалений азарт, коли ми візьмемо до рук наждачний папір :)) Менш темпераментним можна цей крок пропустити :) Теж дати просохнути.
Наступний обов"язковий крок - натираємо свічкою (або шматком воску, не принципово) нашу поверхню в тих місцях, де плануються потертості, що призведуть до ефекту зістарювання.
(Це фото зворотнього боку, де не планувалося зістарювати середину, тільки краї, тому коричневу фарбу я трохи зекономила :) Бажано трохи змести наш віск сухим пензлем, якщо залишились тверді елементи, щоб потім вони не заважали роботі і вигляд був охайний ...
Це наступний етап - зафарбовуємо верхній світлий шар - він же фон під серветку (ідеальний варіант - воли колір фону на заготовці співпадає з кольором фону малюнку на серветці, тоді вони закохаються і стануть одним цілим :))
Зафарбовуємо боковинки - я роблю все методом "чпокання" - також спонжем.
А тепер саме цікаве - беремо наждачний папір і починаємо терти в тих місцях, де проходилися свічкою. 
З'являються неповторні сліди зістарювання. Милуємося красою :)
Настав момент клеїти серветку. Мотив обриваємо по краях, приміряючи до заготовки. Спочатку я "обмальовую" мокрим пензлем лінію відриву, по-мокрому легше рветься...


                                      
 Я принципово не вирізаю мотив, мені здається, що обрізаний край потім дуже видно на виробі. Але це моя точка зору, ваша може кардинально відрізнятися.
Приміряємо серветку, якщо все зайве відірвали - приклеюємо. Робимо це пласким синтетичним пензлем за допомогою розведеного клею ПВА (якщо він густий) круговими рухами, розгладжуючи мотив від середини до країв, тим самим виганяємо повітря і розрівнюємо серветку.
Приклеєний малюнок добре висушуємо. Якщо з країв серветка трохи виступає (а це природньо, тому що вона розтягується при намочуванні) - після висихання проходимося наждачним папером по самому краєчку - по ребру, відсікаючи зайве.
Ось готовий один бік нашого виробу. Це той бік, де не передбачалося потертостей по центру.
З іншого боку робимо те саме - приклеюємо серветку, сушимо, відшкурюємо зайве.
Пригадуючи етапи, я ледве не забула про маленьке "хуліганство" - мені здалося, що треба додати бризки фарби на світлий фон. На останньому фото їх видно. Думаю, з цим реально впоратися - постукати по пензлю, вмоченому у фарбу, при бажанні... 
В принципі можна було на цьому і зупинитися, але ми з Нусею захотіли погратися з 3-Д ефектом, тому використали об"ємний лак  - нанесли його на намальовану стрічку та підкреслили ним квіти лаванди у віночку. Спочатку при нанесенні він має білий колір, та коли просохне - стане повністю прозорим. 

Сушимо, прикрашаємо стрічками на свій смак. Ось і результат:

Сердечко прикрашало оселю моєї подруги у Львові, а під час її переїду до столиці, думаю, воно помандрувало разом з нею :)
Привіт тобі, Настя! Приємно було це все пригадати. І не менш приємно буде, якщо інформація стане у пригоді комусь з читачів :) Якщо будуть питання - із радістю відповім.

29 коментарів:

  1. ОУ!! це Мк обов"язково стане у пригоді )) я собі вже добавила у закладки ;)
    хоча на фото здається що все просто...а як згадую сам процес..то ой-ой-ой як то тяжко )))
    але я маю тепер кого питати і мучити питаннями ;)

    ВідповістиВидалити
  2. Вельми дякую за такий детальний МК-обов"язково стане в пригоді!
    А я деколи вирізаю мотиви ножничками,а деколи й обриваю краї-під настрій якось виходить)))То знаєш,рвані краї й справді не так помітні як вирізані;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу! А стосовно рваних краєчків - мене просто так вчили в школі декупажу :)

      Видалити
  3. Олюся, спасибо большое за МК! Интересно было посмотреть, как именно ты все это делаешь! Сердечко получилось очень красивое. Про 3-Д лак вообще не слышала)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привет, спасибо, рада поделиться знаниями! 3-Д - это не обязательный элемент, скорее больше роскошь :) Но красивая...

      Видалити
  4. гарний МК! думаю, багатьом він стане у пригоді, мені в тому числі)

    ВідповістиВидалити
  5. Класний МК!!!!
    Сердечко неймовірно красиве!!!!!

    ВідповістиВидалити
  6. Олюня,на мене нахлинула така ностальгія...дякую тобі...цей день був один із тих,що різко закарбовуються у пам'яті...цей МК на двох у нас був майже рік назад...як швидко плине час...тоді був наш кавовий марафон)))а скоро буде ще один)))і тепер мені свято кави асоціюється з дівчиною з Рівного,талановитою,допитливою)))посміхненою,енергійною і дуже цікавою)))
    на фото наша стара львівська квартира...ти мені нагадала,що я за нею сумую,що там мені було дуже добре...що там залишився клапоть мого серця,а лавандове,котре ти зробила своїми руками і подарувала мені,висить в Києві у моїй кухоньці.І зранку,смакуючи каву,я на нього дивлюся...В таку мить у мене на устах можна побачити посмішку)))Я згадую тебе,я рада,що ти з'явилася у моєму житті,що у мене є подруга-Лавандова фея)))
    Я дякую тобі за все...за все,чого ти мене навчила,за те,чим поділилася і за кожну подаровану посмішку...
    І я дуже рада,що скоро знову тебе побачу на Бамбетлі...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Важко відповідати, бо щось банальне не хочеться, а найголовніше - воно якось і без слів зрозуміло :) Я себе уявила такою - юначкою з високим чолом і допитливим поглядом :)) Клапті наших сердець мають здатність лишатися в таких пам'ятних місцях, але, думаю, це робить нас людьми і вчить цінувати дійсно те, справжнє... Дякую і тобі за дружбу, за подароване рідне місто з ароматом кави і відкрите серце. Думаю, назва мого блогу далеко не випадкова :) Але вона була першою ластівкою, треба ж таке... Там і побачимося!

      Видалити
  7. Олюсінька, суперовий МК1!!! Дякую тобі!!!

    ВідповістиВидалити
  8. М-да! Ще раз переконалася, що декупаж мені не "світить" :-))) ну, принаймі поки що :-) Стільки там всього на столі має бути..... а в мене з цим поки що табу - дітки маленькі все ж :-) Але так ще й краще, потрібно ж комусь твої класнюці вироби купувати :-) До речі, як там мої сережки з нотками? ;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думаю, почала не з самого простого, і налякала тебе цим :) Насправді для шеббі потрібні дві фарби - світла і темна, а між ними свічка. Ну і лак поітім. Думаю, це не так складно, як здається :) І дітки в мене теж не відмінялися :)
      Сережки навіть погрунтовані! Але коли ж їх вже носити, ехх, треба було влітку... Я зроблю - обіцяю :)

      Видалити
  9. Чудово!!!Це певно той МК, про який ти казала? Супер, все наглядно і доступно! А я зробила таки ту шкатулочку, як буде час - покажу)

    ВідповістиВидалити
  10. Ось як ти твориш свою красу)
    Для мене це дуже важко, певно не освою, але тут такі детальні фото і опис процесу, що якби захотіти, то помаленьку можна було б щось зробити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оль, це тільки один з прийомів :) Початок може бути набагато простішим, головне навчитися грунтувати і приклеювати серветку. Оце дійсно, найважче і в тому фішка. А ці декори - то не так складно... От вишивати гарно і шити - це теж не так просто, але ж можливо! Все в наших руках :)

      Видалити
  11. Оля, дуже дякую за мк! Все начебто дуже зрозуміло, хоча все одно страшнувато за таку справу братися! Дуже гарне сердечко! таке лавандове... клас!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ой, я ж забула написати про новий дизайн!!! Класний і такий затишний! Молодчинка!

      Видалити
    2. І тобі дякую за відгук! Ну я дивилася твої мк, і тоді, мабуть, подумала щось подібне :)))

      Видалити
  12. цікавий і повчальний МК (я от про свічку і не знала), дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу, а я думала, про це всі знають :) Значить ще лишилися таємниці, які так приємно відкривати! :))

      Видалити
  13. Як доречно та як завжди перфектно про декупаж від тебе)))МАю такі заготовки.Але не маю натхнення...Дякую за МК!З твоїх фото та опису все так легко здається)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приємне те слово "перфектно" :) Так, дійсно, здається, що не складно. Але кожна справа вимагає часу, терпіння, а - головне - бажання. Так що створюємо бажання - і працювати, працювати... :)

      Видалити