В цьому світі нам нічого не належить. Просто іноді ми і речі знаходимо одне одного. Ніколи не знаєш точно, де це трапиться, але коли вже трапляється - не помилишся...

вівторок, 14 серпня 2012 р.

Чарівна рослина материнка

Серед літнього різнотрав'я материнку, може, й важко було б помітити, якби не її приємний аромат. Недарма в народі цю рослину ще називають душиця, духів цвіт, а також ладанка, зимовий майоран, лісова м’ята, борова м’ята, душанка, лебідка, душниця, орегано.
Смак цієї трави знають і цінують у різних країнах. Це типова пряність італійської кухні, де з нею пов’язано воєдино поняття «піцца», там вона відома під назвою орегано. Материнку використовують як приправу до м'яса, спагеті, риби, соусів, салатів. У наших предків-українців материнка була одним із обов'язкових компонентів квасу та домашнього пива, яким вона надавала приємного запаху і здатності до тривалого зберігання.
Таке ж широке, як і в кулінарії, застосування цієї рослини в народній медицині, її вважали одним із кращих засобів при захворюваннях шлунковокишкового тракту. Наші предки використовували її і для полегшення болей при пологах. Мабуть, через те й назвали рослину материнкою. Хоча якраз у підготовці до материнства ця трава не допоможе: вагітним її вживати заборонено.
Ванни з материнкою вважають надійним засобом від розладів сну і надмірної нерво­вості.

Отож, як виявилося, орегано - це просто заморська назва нашої рідної материнки :) Я шаную всілякі ароматні трави, тому присвятила цій травичці мій новий глечик "Орегано":
Він невеличкого зросту, зате великий майстер по створенню затишку і колориту :)
Керамічний глек ручної роботи з плетеною ручкою, декорований в техніці декупаж. Штучне зістарювання (кракелюр, олійна фарба). Шукає господаря :)
А ви любите прянощі?

24 коментарі:

  1. Оля, що ти з нами робиш!!!!! Яку красу не покажеш все хочеться, але я вже на календар від тебе бираю, так що жди - незабаром замовлю))))

    Дякую за цікаву квіткову інформацію!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу! А красу ж не хочеться ховати, треба нею ділитися :) скромно...

      Видалити
    2. Правильно, ти ділись нею, бо навіть просто від споглядання приходить натхнення і собі щось потворити!!! І з ТАКИМИ роботами скромність тобі ні до чого)))

      Видалити
  2. Олька,ти таку красу робиш,а пишеш взагалі віртуозно!Той глечик мене "сразил наповал"!Я люблю всякі глечички)))Давай його мершій до мене висилай!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. п.с ссоррі за фамільярний тон))вирвалось...

      Видалити
    2. Агов? Прямо так і мерщій? :))) Дякую за компліменти, віртуоз я... :)

      Видалити
    3. серйозно-МЕРЩІЙ)))я обожнюю орегано скрізь додавати,тож буде глечик навидноті всім підказувати,що за приправка на зуб потрапила)));)

      Видалити
    4. Ясно, як я вас розумію... Сама люблю :) Ок, пиши на мило.

      Видалити
  3. Оль, я обожаю пряности! И глечики! А твои особенно! Мне очень нравятся твои работы с надписями - есть в них какой-то особый шарм. Продолжай в том же духе!))Надо мне ванны с душицей, от нервозности;))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Здорово, обожатели собираются, унюхали :) Надписи бывают разные, я их тоже люблю (подметила ты! ), но эта как раз была на самой салфеточке. Ванна никому не помешает, конечно, особенно училке :)))

      Видалити
  4. Отож, мало того, що таку красу твориш, так ще й напишеш так гарно! (і пізнавально :-)))) Молодчинка!

    ВідповістиВидалити
  5. плетеные ручки дают особый шарм!и только для настоящей хозяйки!мне представляется рядом с таким горшочком опытная женщина,которая много готовит всяких волшебных вкусностей,а на кухне у нее всякие волшебные баночки ,коробочки..
    вообще многие твои работы навевают такие волшебства..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Очень красивая ассоциация :) Волшебная кухня, магия...ммм... Спасибо! Мне понравилось! Хотя баночек, особенно с приправами, у меня оочень много. Все удивляются, зачем столько? Ну соль, перец, лаврушка - и все! Эээ-нет, так нельзя. А колдовать чем же? :)

      Видалити
    2. у меня тоже столько много приправ..и я тоже ими по-настоящему колдую..делаю из простой еды волшебную,еще очень много для выпечки за последние 2 года появилось..только хранятся они у меня совсем не волшебно,и пока ничего не придумывается,но я задумалась..надо на выставке посмотреть подходящую заготовку

      Видалити
    3. Для выпечки? очень интересно... поделись названиями :) у меня есть ваниль, корица, мускат, куркума, кардамон, имбирь... А про хранение тоже задумываюсь. Не помещаются они в мою коробочку уже :)

      Видалити
  6. О, а я як полюбляю всіляку пряноці... орегано, базіліко, розмаріно... тутто італіано! Хоча, ні твій глечик мені чомусь Грецію нагадав ... ну якось так! І, Наталя, права... пишеш ти дуже і дуже поетично... от читаю і відірватися не можу... одні крапки у мене!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чао, прінчіпесса! Крапки - це супер, можна щось дофантазувати романтичне :) Можливо, дійсно, ближче до Греції... (крапки!!!:)) Близьке воно мені. Я в дитинстві жила з батьками, а потім ще кілька разів відвідувала в більш дорослому віці грецьку частину острову Кіпр, що в Середземному морі. Прониклася на все життя музикою, культурою, природою. Їжа теж пригадується, все дуже смачно і колоритно - сири, зелень, кальмари, фініки, інжир - фантастика одним словом. Може, це ностальжі? :)

      Видалити
    2. Ти бачиш як я відчула твої ностальджі... отож бо і воно!!!Греція, чи то пак_Кіпр, зробили із тебе таємну фанатку всього середземноморського! Клас! І, це дуже добре... бо відчувається ота пристрасть до їхньої кухні і культури... якись такий мікс получається...Гречки і гречанки... (жартую звісно, просто прочитала Алінки слова)

      Видалити
  7. Я і не знала що таке відоме і модне орегано, то і є наша материнка) Дуже цікавий пост.

    ВідповістиВидалити
  8. то ти в Греції жила?! Ого! класно :) Тепер ти гречка)))))
    Ну, про глечик ти і сама знаєш, що він класний, та ще й всі понаписували тут... А материнку колись збирала разом з мамою як лікарську рослину ;)

    ВідповістиВидалити