В цьому світі нам нічого не належить. Просто іноді ми і речі знаходимо одне одного. Ніколи не знаєш точно, де це трапиться, але коли вже трапляється - не помилишся...

вівторок, 5 червня 2012 р.

Записки юного мічуринця :)

Бачу, народ зацікавився методом вирощування лаванди на балконі. Тому вирішила цей народ трохи повеселити своїми історіями.
Якщо ви небайдужі до лаванди так само, як і я, ви зрозумієте...
Цей запах... Цей колір... Вона завжди мені подобалася, але з часів вагітності я чомусь зовсім охолола до різноманітних парфумів, вони просто стали мене дратувати. Єдиний аромат, з яким можна було співіснувати - лаванда. Я завела собі ароматичну олійку, навіть духалась нею -  на точки пульсу. Ще подруга привезла мені з Криму букет засушеної лаванди - ото вже тішилась... А тоді зацікавилася ідеєю виростити собі справжню рослинку. Насіння чомусь ніде не знаходила. І от одного разу, гуляючи в нашому місті Рівному в парку біля ПК "Хімік" не повірила свої очам! Вона росла просто на клумбі! І навіть цвіла! Ясне діло, тоді я обідрала половину тієї клумби, принесла додому, порівняла, переконалась, що то справді лаванда. І з тих пір мене не полишала думка - якщо це можливо, що лаванда росте просто на клумбі, то чому б їй не оселитися в горщику в мене вдома... Думка оформилась одного раннього ранку - коли я з ножиком і пакетом вирушила до тої клумби, поки народ ще спить :) Думала, вкраду собі кілька кущиків :) Ага, ви знаєте, яке в лаванди коріння? Вона пускає вуса, вони вкорінюються і проростають в землю на кілька метрів... Це я зрозуміла, коли почала тягнути один кущ з усіх сил. Хотіла тихенько поцупити, а він так сильно тримався за землю і пручався... Все, що змогла зробити - відколупала кілька тих вусів з квітами і запихнула в землю на балконі майбутньої квартири - це було минулого літа. Недовго мене радували ті квіточки, ясно, що все зів"яло, змарніло і повідпадало, як я не підливала і не просила :) "Ні - то ні" - подумала я, облишила свої спроби і покинула ті патики стирчати. Так вони і перезимували на балконі. А цієї весни - о, диво! - один корінчик відродився і почав пускати нові паростки і розцвів в травні! А тепер це цілий букет справжньої лаванди!
Ще одна спроба була в квітні, коли Нуся прислала мені насіння лаванди. Я чемно потримала його в холодильнику і висадила в горщики на початку квітня, як було написано на пакетику. Дуже довго там було порожньо. Потім проросла якась морква, кріп, ще якась невідома мені бадилинка :) А я все чекала... і дочекалася вже жменьку якихось однакових листочків. Виполола ті перші, а ці підливала і заглядала до них. І от нарешті вони показалися. Висота в них ще невеличка, але: це лаванда! Переконалася, коли потерла пальцями один листочок, почувся такий неповторний аромат... Ось вони підростають:
Мабуть, в цьому році квітів ще не буде, але в наступному... Почекаємо разом? :))
І ще одна рослинка, яка виросла з невідомого насіння, яким щедро зі мною поділилися - вона цвіте гарними блакитними шапочками, але я, на жаль, не знаю, що воно таке, якщо хтось впізнає - поділіться зі мною, ок?
 Все разом дуже гармонійно дивиться і радує мої очі і мій вередливий ніс :)
Висновок: лаванду можна посіяти і виростити - це довго, або вкрасти і виростити - це скоріше :) Вона морозостійка, і якщо вже приживеться - то надовго, сподіваюсь :) Чого і вам бажаю!

21 коментар:

  1. Дуже цікаво)) Бажаю, щоб твоя лаванда швидко вирісла і радувала тебе!!

    ВідповістиВидалити
  2. да,вырастить лаванду из семян-целое дело..у нас даже готовая проросшая продается,только она совсем не похожа на европейскую..я часто в гостях видела вместо лаванды,что-то пахучее..но не лаванду

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оказывается, есть до 30 видов этого растения... Так что они могут быть и не похожи :)

      Видалити
  3. КРУТО!!!!!! я теж хочу таку пахнючку посадити!!!
    хоча мічуринець з мене ніякий ))) Нуся вже пробувала мене присадити ))) поки глухо ...але я буду старатись))
    уявляю як то все пахне....ммммм....в тебе тепер лавановий рай )))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ага, рай! а думаєш я колись раніше цікавилась отими вазончиками, ще чого... Взагалі не підходила, якби не мама, то все б повисихало :))) А тут мене як підмінили. Ти якщо надумаєш - блимни промінцем :) я щось придумаю.

      Видалити
    2. от і в мене з вазонками така сама халепа ))) якби мама не питала постійно як там мої квіточки..то вже би давно вони захосли ((( це мама могла з ними говорити, а я спільну мову не знаходжу )))
      я гляну може в нас десь є насіннячко

      Видалити
  4. Оля, ну ты даешь! Стащила прямо с клумбы! Спасибо за позитивчик с утра! Где бы мне такую клумбу отыскать??? Пойду сегодня на охоту)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну вот, наконец-то начинаем веселиться :)) Ключевое слово - стащила! :)))

      Видалити
  5. Оля, она просто необыкновенная! Поздравляю с такой проросшей красотой! =))

    Представила тебя на клумбе, тянущей куст (пока никого нет...) =))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо! Да, это было как в анекдоте :) А пока я тащила свою "репку", уже начали прохожие появляться :)))

      Видалити
  6. А ще кажуть, що крадене гарно приживається :-)))))
    Отакі вазончики я розумію, а то: насадить моя мама герані на вікнах і смердить на всю хату :-)))))
    То ти в Пересопницю їздила?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :) Так, гарно приживається... А герань - це "на любітєля" , як то кажуть - кому смердить, а хто насолоджується :))) (моя мама теж любить, а я не дуже :) Їздила, мабуть треба новий постик малювати :) Там теж смішно.

      Видалити
  7. Так классно!
    Заходь за нагородою http://handmadeinv.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

    ВідповістиВидалити
  8. Мічуринець ти де пропала? ;) ))) вся в лаванді ))) вертайся ;)

    ВідповістиВидалити
  9. И правда лаванда!!!! Спасибо за открытие - не подумала бы, что можно вырастить самому :) Пусть и дальше растут и радуют хозяйку своим цветение!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. АГа, правда :)) Я тоже не поверила бы, если буы не попробовала.

      Видалити